Swanmoor Barn

Barn conversions usually create as many challenges as they do opportunities, maintaining the character of the building must be central to any design proposal.  Planning restrictions mean that new openings in the structure are limited which creates a problem of how to bring in sufficient natural light. This has a significant affect on the layout of the building. Typically barns have one or two large openings, usually near the centre of the building, that were originally used for carts. By fully glazing these openings, a large living room was formed complete with a bridge above to give link the third bedroom.  To the vertical circulation. This device allowed light to filter upstairs from the ground floor and created a sense of drama that clearly shows the building’s origins. 

The latter aspect alone has added 900sq.ft. of floorspace, something which we achieved by replacing part of the roof structure with structural steelwork to open up the attic area. Viewed from the outside however, the house still reads as a single storey building.

Along with the principle living room, the ground floor has a spacious kitchen / diner in the main part of the building. The lean-to structure at the front was converted into a guest bedroom suite and utility whilst a smaller similar structure at the rear is a boot room & study.   

The character of the building has been enhanced by the use of oak internal joinery throughout, simply detailed to give a high quality feel with clean lines. The overall result is a superb building befitting its elevated rural setting.