Dutch Barn, Narracott Farm

Modern steel framed barns present a different set of opportunities and constraints to traditional barns. For a start their sheer size can make them unwieldy as single dwellings. This particular barn consisted of 4 linked sheds, covering over 500m2 in area.

This meant we had to propose some ‘surgery’ to reduce the footprint to within the Part Q limits. We felt the Dutch Barn with its trademark curved roof should be the centrepiece of the proposed dwelling, so proposed principal living spaces, circulation and bedrooms within this volume. 

The lean-to wing on the north side is cut back to form garaging, plant room and workshop beyond the entrance, while the lean-to wing to the south side becomes further living space, gym, snug and guest bedroom suite. 

Some sections of the main volumes are proposed to be cut out, for example on the gable end of the Dutch Barn, an inset balcony is formed off the master bedroom, which allows the original structure to be expressed. Similarly cut outs on the southern lean-to roof allow windows to be inserted  at a suitable height to serve first floor bedrooms. 

Externally the corrugated tin cladding is replaced with a mix of profiled metal composite sheeting and timber cladding.