Replacement dwelling, North Devon

Sunnybank was owned by our client’s family since 1953. The original building was a chalet bungalow which had reached the end of its usable life. We were commissioned to design  a sensitively scaled replacement dwelling. The site is gently sloping, with a southerly aspect and far reaching views over the coastal countryside near Putsborough Beach.

Due to the location being in an area of outstanding natural beauty (AONB), it was important to find a building form and palette of materials that picked up on the rural & coastal vernacular. At the same time we were tasked with increasing the amount of floor space without increasing the height or width above that of the existing property. 

To address those constraints, we developed a design which is a modern interpretation of a chalet form. So the solution is a split level dwelling, with two offset volumes one for living and one for sleeping, linked by a service & circulation zone. This has enabled the building to have increased living space and a greater connection to the garden, without being more prominent on the streetscape.The cedar cladding gives a warmth to the external facade and the slate roof  picks up on the local vernacular style. We think its a great little house that makes much better use of the site!