Off-grid House, Dorset

This project is a conversion and extension of an existing barn set within a  5 hectare secluded wooded site. The existing structure is being adapted to create a central double height entrance/ library space to reflect a barn aesthetic.  The rest of the existing structure is split up with a guest bedroom, office, wet room, kitchen / diner and a library room on the ground floor along with two bedrooms above.

A new single storey ‘living wing’ extension reaches out a clearing in the trees to float over a lake and engage with both trees and water, key elements of the landscape.

The project achieved full planning permission in 2016. We were able to obtain this  as enabling development for the conservation of an ancient lime kiln in an adjoining field to meet with planning policy and satisfy Historic England who were also involved in the planning process.

Due to the location of the site, no mains services are available so it must be self-sufficient in energy terms. The dwelling boasts a sympathetic design with materials locally sourced wherever possible as well as Solar PV combined with a battery storage reservoir, a biomass boiler fuelled by wood produced on site, rainwater harvesting providing 40% of the building’s water needs. This project is a unique opportunity to create a truly sustainable dwelling as an example of 21st century living.