1103-view-11103-view-21103-view-31103-view-4
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Wimbledon

Imaginative addition to underground dwelling

Not many people can claim to live in a converted reservoir but for Andrew & Tina Skarzynski, the clean, modern lines and individual character of this unusual dwelling proved very appealing. However the needs of a young family meant that more space was required.  The nature of the existing dwelling, a concrete bunker set partly below ground couple with the physical limits of the site created an interesting design challenge.

Our approach was to design a contemporary extension that complements the existing structure but takes up as little as possible of the site area. The ground floor is partially built into the ground as the original structure is, whilst the first floor presents a curved ‘shield’ to the long side with high level windows to allow glimpses over the valley beyond but respect the privacy of neighbouring residents.  A glass wall at the south west end brings light and views to the new first floor sitting room.  Below this a new master bedroom includes sliding / folding doors to give direct access to the enlarged courtyard garden.

The extension is set back from the edge of the existing main rectangular volume and has a lower storey height to reduce its impact.  The contours of the site mean the building is something of a hidden gem, set in it’s own space – so a unique response to a unique problem!

Client:  Mr & Mrs Skarzynski
Status: Completed 2014
Value: £ undisclosed