seagul-1seagull-villa-cgiseagul-21016-view-1seagul-31016-view-2
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Seagull Villa

Contemporary new house in coastal conservation area

Finding the right site for a new private house can be a difficult process. For John and Tricia Swan, the answer was right on their doorstep as they decided to utilise the upper part of the large garden at the rear of their existing property within Ilfracombe’s conservation area. Building one’s own home is something that not many people are able to experience, so it’s important that a new home reflects the personalities and tastes of the clients.

The layout of this house responds to those factors and as well as the constraints of the site. An important part of the latter being the need not to create overlooking issues with neighbouring properties. This meant that windows cannot really be placed along the east and west sides.  To overcome this and ensure sufficient levels of natural light internally, our solution was to split the house into two volumes and then pull these apart to create elevations that face into the site instead of out of it. In this way, all habitable rooms benefit from some views toward the north west and all open onto outdoor rooms – the covered terrace in the lower floor and the seaward terrace above.

The gently curving roofs take their cue from the range of curved forms, (mainly natural), found within a short walk of the site. The result is that the proposed dwelling fits neatly into the gap in the pattern of built form in the locality and provides an imaginative, individual new home.  We successfully obtained planning consent and developed detailed technical proposals ready for the planned build to take place during the summer of 2014.

Client:  Mr & Mrs Swan
Status: On Site
Value: £ undisclosed