0411-view-10411-view-2
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Prospect Cottage

New house on small suburban site

An elevated site on the edge of Uffculme’s Conservation Area provided the perfect opportuntity to create a contemporary cottage.  Having moved back to the area after a long career in the diplomatic service, our client Ms Sandra Phillips wanted to build a house that would be her retirement home.  Aside from a layout and style that suited her lifestyle, the brief was for a building with low maintance and low running costs.

Working with the steep topography suggested accommodation on three levels.  The ground floor, (middle level), provides access from the parking area and opens onto a central kitchen / dining ‘hall’ that opens up to the full height of the building inside.  Beyond this is a lounge and study.

Stairs run up from the kitchen / dining room to a galleried landing on the first floor which leads on one side to a master bedroom, with walk-through wardrobe and ensuite bathroom and a second bedroom on the other side.  The central kitchen / dining hall also has stairs down to the lower level where there is a mini winter garden / sunspace and a guest bedroom suite.

The lower level is within the Conservation Area and so is conceived as a ‘stealth level’ in as much as it has a grass roof – the existing lawn is effectively lifted up with living accommodation inserted below.  Our ingenious response to providing a sustainable dwelling with lots of space on a very small site successfully gained planning consent giving our client the chance to realise her dream.

Client:  Ms Phillips
Status: Planning approval granted
Value: £ undisclosed