1221-view-21221_site-photo-31221_site-photo-21221_site-photo-11221-view-3
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Newridge

Replacement oak framed dwelling in rural location

Newridge is a replacement dwelling to replace an existing bungalow on secluded rural site near Bideford. The design uses elements of traditional rural building form – rectangular volumes with pitched roofs, but with an imaginative, subtly contemporary feel. Large areas of the east wing of the house will be oak framed and glazed to minimise the visual impact of the building from the surrounding countryside and give the impression of a lightweight structure.

The palette of external materials proposed is derived from typical local vernacular materials; timber external joinery and oak framing with timber weatherboard cladding and facing brickwork to the walls under pitched slated roofs.  The result is a building with a sense of character which is appropriate for the site and its wider setting.

Our basic design concept was to split the mass of the building into several smaller volumes, to reduce the overall scale and height. This approach creates visual interest with the form of the building and allows lots of natural light to penetrate the interior.

The internal layout revolves around a central circulation core. This is a full height, barn like space and is the fulcrum of the house. To the west is the kitchen / dining room with an oak framed glazed gable end opening up to the garden to the south. The east side of the ground floor provides a lounge with views over the fields and the wooded valley to the east. The logical layout reduces wasted circulation space and avoids long, dark corridors. Instead all habitable rooms will have a light, airy feel and all will enjoy the countryside prospects.

Client:  Mr Evans
Status: On Site
Value: £ undisclosed