1203-view-11203-view-21203-view-31203-view-4
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Far End

Replacement dwelling in coastal location

The old adage ‘Don’t Move, Extend’ proved to be the solution for Mr & Mrs Carter, who just couldn’t find a location as impressive as the site of their existing home in Instow.  However, what started out as an extension to a chalet bungalow ended up as a demolition and rebuild on a similar footprint.

Our brief was to increase the amount of living space to suit the needs of a growing family and at the same time retain and enhance their favourite elements of the original dwelling which included the approach / entry and the connection to the garden.  In addition there was an obvious opportunity to  make more of the south facing views of the Torridge estuary.

A planning constraint was that the replacement dwelling should be no higher than the original. We worked within this limit but designed the whole of the first floor to be habitable room-in-the-roof space.

Along with the desire to celebrate the views was an aspiration for the house to have lots of natural light so that it is a lovely, welcoming place to live all year round.  This prompted us to create a series of light, bright spaces including a first floor ‘winter’ living room running from front to back and 600 sq. ft master bedroom suite, both with full height glazed gable end walls to frame the view. The ‘New England’ style external cladding fits with the seaside style and provides a low maintenance finish.

Client:  Mr & Mrs Carter
Status: Completed
Value: £ undisclosed