0723-master-view10723-view-20723-view-3
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Lathwells Restaurant

Alterations & extension to Grade II listed building

Lathwells Restaurant prides itself on locally sourced ingredients prepared with imagination and attention to detail.  However like many catering establishments, space is at a premium and whilst the proprietor John Emms had worked wonders in a tiny kitchen, the time had come for a refit and extension.  Creating a new kitchen on the site of the existing one meant we were able to redesign the space to improve the layout and the consequent process of preparing, cooking and serving.

Putting a flat roof over the new kitchen meant that an outdoor dining terrace could be formed to add a new dimension to the dining experience.  Being attached to other buildings on three sides helped us to look at unconventional ways of bringing natural light to the new kitchen. The solution agreed was to build a raised rooflight with tables around this to give guests a glimpse of the ‘theatre’ in the kitchen below.

As well as the new kitchen, our brief extended to internal alterations and converting the attic to a new master bedroom suite, complete with a juliette balcony with views over the River Torridge. The building is Grade II listed which called for a sensitive design approach to balance technical, practical and aesthetic needs with a respect for the integrity of the building.

Client:  Lathwells
Status:  Completed 2009
Value: £ undisclosed