0524b-master-image10524b-view-20524b-view-30524b-view-4
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Swanmoor Barn

Sympathetic barn conversion

Barn conversions usually create as many challenges as they do opportunities, maintaining the character of the building must be central to any design proposal. The trick is to work with the fabric and grain of the existing building as much as possible and allow the form, openings and features to suggest the layout.

Planning restrictions usually mean that new openings in the structure are limited which creates a problem of how to bring in sufficient natural light. This has a significant affect the organisation of spaces within the building.

Typically barns have one or two large openings, usually near the centre of the building, that were originally used for carts. By fully glazing these openings, a large living room was formed complete with a bridge above to link the third bedroom to the vertical circulation. This device allowed light to filter upstairs from the ground floor and created a sense of drama that clearly shows the building’s origins.

Along with the principle living room, the ground floor has a spacious kitchen / diner in the main part of the building. The lean-to structure at the front was converted into a guest bedroom suite and utility whilst a smaller similar structure at the rear is a boot room & study.  The character of the building has been enhanced by the owners dedication to the project.  Internal joinery is in oak throughout, simply detailed, to give a high quality feel with clean lines.

Client: Mr & Mrs Kilburn
Status:  Completed
Value: £ undisclosed